Vem kan anlita en social tänstehund?

Vem som helst kan anlita en besökshund eller skolhund! Skolor, bibliotek, omsorg som äldreboende, särskilda boenden, ungdomsboenden, men även privatpersoner. Som privatperson kan du anlita en besökshund för att exempelvis aktivera dina äldre anhöriga som kanske lider av demens och där du vill göra mer än vad äldreboendet kan erbjuda. Eller dina äldre anhöriga kanske bor hemma och behöver aktiveras med hjälp av en besökshund tex genom en promenad.

Plugga med hund - läxhjälp

Du kan också anlita en skolhund som kan hjälpa ditt barn med lästräning och läxhjälp – att läsa läxorna tillsammans med en skolhund kan vara den puff som många barn och unga behöver. Eller träna muntlig framställning och få en lyssnare som definitivt är intresserad av varje ord utan att döma - de här fyra tassarna skapar motivation som kan hjälpa. En skolhund kan också finnas som trygghet och hjälp vid problematisk skolfrånvaro – tänk att alltid bli mött av en glad och viftande svans.

barn

Vad gör en skolhund på en skola?

En skolhund som arbetar på en skola skapar trygghet på raster genom att erbjuda en gosig, varm päls att klappa. Om någon inte vet vad hen ska göra på rasten så kan hunden bära med sig aktivitetskort, vilket bjuder in till socialt umgänge bland eleverna.

En skolhund kan också arbeta som läshund och inspirera, motivera med olika läsutmaningar. Genom olika värderings- och samarbetsövningar hjälper hunden eleverna att bli bättre på samspel och träna sociala färdigheter. En skolhund kan genom promenader med enskilda elever eller elevgrupper finnas som stöd vid ”Walk and talk”. En skolhund arbetar också språk- och matematikstärkande för elever i behov av extra stöd. Hunden finns som en motivator och stärker relationerna mellan elever och mellan mig som förare och elev.

barn

Vad gör ett besökhundsteam?

På omsorger som äldreboende och särskilda boenden kan en besökshund aktivera de boende med olika aktiviteter som skapar motivation, glädje och livskvalité. Genom olika aktiviteter, fysisk beröring och närvaro av en besökshund ökar såväl det fysiska som psykiska välmåendet. Hunden kan tex slå tärning, hämta saker eller finns med i en aktivitet som bingo och på så sätt uppmuntra till aktivitet. Besökshunden bidrar med sin närvaro till glädje och genom att välbefinnande hormon ökar hos deltagaren så sänks blodtrycket, stress och ångest. I olika studier framkommer det tydligt att såväl människan som hunden får ökad nivå av må-bra-hormonet oxytocin och nivåerna av stresshormonet kortisol sjunker.

hand2soffanhand1